achtergrond van de getoonde installaties

project stil op ameland

Neonletters sieren de gevel van Dette's oude atelier in een voormalig bedrijfspand in Groningen. Ze sloopt ze van het balkon en neemt een aantal letters mee naar Ameland. Het plan is om het woord stil tijdens haar wandelingen in het landschap te zetten. Op het eiland aangekomen zet ze de letters in een oude bolderkar en gaat op pad. Het weer is goed en de zee bijzonder met blauwe luchten en veel schuim. De metalen letters trotseren de branding. Dit eilandbezoek levert prachtige beelden op. Tijdens de fotomanifestatie-Noorderlicht in 1999 (Groningen) toont Dette een serie foto’s van haar project. Stilte eist aandacht en een project is voor haar pas afgerond in dialoog met de buitenwereld.

project deksels

Bij de kunstroute Kunst op de Deel (SCAK) vormen boerenschuren het podium waar kunstenaars hun werk kunnen laten zien.  Dette kiest voor een ruim erf van betonnen platen bij een monumentale boerderij aan het wad.  Ze moet denken aan de harten uitgespaard in boerderijluiken. De ruige ondergrond, en het frêle van de keramieken en porseleinen dekseltjes vormt een tegenstelling. Haar speelse installatie bestaat uit een groot hart gemaakt van 350 dekseltjes die op de grond liggen. De verspreide dekseltjes nodigen uit tot hinken en springen.

project de waardige wende (binnen)

Een aantal  kunstenaars uit binnen- en buitenland is gevraagd om een kunstproject te bedenken ter gelegenheid van de splitsing van de Gasunie in Gasunie en Gasterra.  Dette krijgt de opdracht. De plek voor haar installatie is snel gekozen; een spectaculaire trap in de hal met zijn balustrades, organische vormen, 17 etages en immense hoogte vol glas en licht. De vele verhuizingen die mensen meemaken binnen de Gasunie doet Dette denken aan nomaden. Binnen hangen 180 oosterse tapijten over de balustrades van 90 meter hoogte tot beneden aan toe. De tapijten zijn in een paar maanden bij elkaar gevonden, gereinigd en brandveilig gemaakt, per etage op kleur gelegd en uiteindelijk bevestigd aan de balustrades. Het resultaat is een groot monumentaal beeld van een golvende cascade vol kleur.

project de waardige wende (buiten)

Buiten is een tentenkamp geplaatst in de wilde tuin die ook deel uitmaakt van de Gasunie (zie ook project de waardige wende (binnen)).

project schapenwasje

Goed voorbereid en met zeven schapenvachten en veertig meter touw vertrekt Dette richting kunstmanifestatie Schaap in Heinkenszand, Zeeland. Het idee is om tussen de bomen in het veld bij de schaapskooi een touw te knopen. Op vissersmanier geklemd tussen de strengen van het touw komen schapenvachten te hangen . Een schapenwas die de hele week in het landschap blijft hangen, weer of geen weer. De was moet hoog hangen, want elke dag komen de schapen terug naar dit veld. Na veel kunst en vliegwerk hangt de was uren later vier meter hoog aan de waslijn tussen de bomen. De vachten waaien in de wind. Een fantastisch beeld vol dynamiek.

tableau vivant

Op een van haar vele reizen zwerft Dette door de oude binnenstad van Porto. Eenmaal over de brug komt ze in Jardim do Morro, een park met veel groen. Mensen van alle leeftijden zijn aan het genieten van de zomer, zitten op kleedjes en zijn aan het picknicken. De sfeer is als uit een andere wereld, terug in de tijd. Opgaand in de taferelen schiet Dette menig fotorolletje vol.  Dit is één van de vele foto's. Deze is bijzonder omdat het beeld alle elementen in zich draagt van Dette's latere werk.

wekkerproject

Stichting Oude Groninger Kerken nodigt Dette uit voor een kunstproject in de kloosterkerk in Thesinge. Dette krijgt een idee als ze het  mechaniek van de klok hoort en de fantastische akoestiek ervaart. Dette maakt in haar werk vaak gebruik van herhaling van vormen en verzamelingen. Ze denkt aan wekkers, die tijd en ritme symboliseren en ook verval en vergankelijkheid. Dette verzamelt 500 wekkers die tikken in het koor. Ze lopen niet allemaal gelijk en het geluid lijkt op een ruisende beek. Dette maakt beelden die poëtisch en communicatief zijn.

project in het voorbijgaan: terra

Op uitnodiging van de kunstcommissie van Frontaal in Appingedam exposeert Dette een installatie. Het idee was er al; een gigantisch veld van terracottascherven waarin verdorde planten rondtollen op platenspelers. Marokkaanse muziek speelt voortdurend dezelfde melodie. Het beeld geeft de indruk van dansende derwishen. Alsof het eeuwig zo door zal gaan. Het doorgaan tegen wil en dank draagt ook de sporen van afbraak in zich.

project in het voorbijgaan: terrein in verval

Twee monitoren tonen korte films van een terrein in verval.

project in het voorbijgaan: jubilerend echtpaar

Via zware blauw velours gordijnen komt de bezoeker bij een diavoorstelling van een jubilerend echtpaar, genomen begin vorige eeuw. Het echtpaar is meer dan levensgroot geprojecteerd op de wand. De boeketten op de voorgrond gaan over in de vazen met verdorde rozen die in de driedimensionale ruimte staan. Het duo in zondagse kledij, onwennig met de situatie om vereeuwigd te worden, kijkt uiterst geconcentreerd de camera in.

project de glazen trap

Een glazen trap torent hoog in de smalle ruimte, mechanisch getik weerklinkt en het daglicht heeft vrij spel. Het bouwwerk lokt en tart. Het is zo kwetsbaar in deze omgeving. Langzaam valt de avond en gebeuren er geheimzinnige dingen. De glazen trap komt als een autonome entiteit tot leven. Reden om de trap in de gaten te houden. Webcams leggen elke beweging vast. Een website toont een selectie uit de geregistreerde beelden en geeft informatie over het kunst/technische project. Dit project doet Dette samen met Science Center Noord (SCN) bij Kunstprojecten Noorderstation in Groningen tijdens fotomanifestatie Noorderlicht (satellietprogramma 2009).